sobota 1. listopadu 2025

Pečené vepřové maso se zelím v remosce

 

700 g vepřové plece
sůl
Marináda
1/4 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky mletého tymiánu
1/4 lžičky mletého bobkového listu
špetka mletého nového koření
1 stroužek rozmačkaného česneku


3 lžíce vepřového sádla
1 lžíce másla
1 cibule na plátky
1 mrkev na nudličky


350 g bílého zelí nakrájeného na nudličky
sůl
½ lžičky drceného kmínu

na podlití vývar a může být trocha bílého vína
podle potřeby slaná voda z vařeného zelí
1 lžička máslové jíšky

Vepřovou plec osolíme ze všech stran. Koření smícháme i s česnekem a dobře ho vetřeme do masa. Maso necháme marinovat, minimálně do druhého dne, nejlépe 2 dny. Během marinování maso několikrát otočíme. Před dalším zpracováním marinádu setřeme.

Na rozehřátém tuku osmahneme maso ze všech stran. Opékání by nemělo trvat déle než 10 minut. Maso vyjmeme a z tuku. Do tuku dáme mrkev krátce orestujeme, potom přidáme cibuli a pokračujeme v restování asi 5 minut. Do pekáčku remosky vložíme maso nejtučnější stranou nahoru. Podlijeme vývarem. Pokud chceme podlít i vínem, tak nejdříve nalijeme víno a krátce povaříme, potom přilijeme vývar. Remosku zavřeme a pečeme.

Zatím si připravíme zelí. Zelí a ¼ lžičky kmínu vložíme do osolené vroucí vody a co nejrychleji opět přivedeme k varu. Zelí vaříme bez pokličky asi 2 minuty. Poté ho scedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme si šálek vody ze zelí.

Asi po 1,5 hodině pečení přidáme k masu předvařené zelí – nejlépe tak aby ho ze všech stran obklopovalo. Podlijeme vodou ze zelí ve které jsme rozmíchali jíšku, přidáme zbytek kmínu a maso dopečeme. Podle potřeby dosolíme.  


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Pečené vepřové maso se zelím v remosce

  700 g vepřové plece sůl Marináda 1/4 lžičky mletého pepře 1/2 lžičky mletého tymiánu 1/4 lžičky mletého bobkového listu špetka mlet...