neděle 17. února 2013

Krátká žebra s vínem a smetanou

8 hovězích žeber
sůl, pepř
olivový olej
1 střední cibule
1/2 litru červeného vína
hovězí vývar
2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce kaparů
1 smetana na šlehání
žampióny
olivový olej, sůl, pepř

V hrnci rozehřejeme olej a vložíme na něj osolená a opepřená žebra. Rychle orestujeme na každé straně asi tak 1 a půl minuty. Vyndáme na talíř. Do omastku vložíme jemně nakrájenou cibuli, orestujeme, nalijeme víno a trošku vývaru, mícháním odstraníme přípek ode dna hrnce. Vrátíme žebra do hrnce, snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Hrnec můžeme dát do trouby. Potom opatrně vyjmeme žebra z hrnce. Vmícháme hořčici, kapary, smetanu a zvýšíme teplo. Necháme bublat a jemně odkryté vařit pár minut, aby omáčka trošku zhoustla. Podle potřeby dosolíme a opepříme. Žebra vrátíme do omáčky, zaklopíme pokličkou a vypneme zdroj tepla. Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme je v jedné vrstvě na plech.. Pokapeme je olivovým olejem, osolíme a opepříme. Houby pečeme dozlatova asi 15 - 20 minut. Na talíř dáme opečené žampiony na ně položíme žebra a přelijeme omáčkou.

Podáváme se šťouchanými bramborami nebo pečivem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Venkovské kuře

  1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna 2 cibule nakrájené na půlměsíčky 2 mrkve nakrájené na kolečka nebo proužky 2 stroužky česneku sůl, pepř m...