Inspiraci jsem našla na jejich stránkách Kuchařka pro dceru - dokonalá krémová polévka
Měla jsem vývar z uzeného masa a k cuketě se podle mě hodí, protože cuketa je bez chuti a česnek s tymiánem jen chuť podpoří.
1 opravdu malá cibule
40 g másla
200 ml šlehačky (čili smetany ke šlehání – tuhle ingredienci se nesnažte ošidit, protože právě šlehačka nakonec způsobí jé efekt na talíři i na jazyku)
500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, vývaru z uzeného masa
sůl
1-2 stroužky česneku
tymián
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Cuketu oloupejte a zbavte semínek. Nakrájejte na kostičky.
Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cibuli a na střední teplotě za občasného míchání poduste dvě až tři minuty do jejího změknutí (ale ne zhnědnutí).
Přidejte cuketu, lehce zvyšte příkon tepla a dál míchejte asi pět minut, až trochu změkne. Zalijte vroucím vývarem, studenou šlehačkou z kelímku, přidejte trochu tymiánu a přiveďte k mírnému varu a pozvolna vařte 10-15 minut.
Do uvařené polévky vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a opatrně přelijte polévku do samostatného mixéru. Uzavřete jej a na nejvyšší otáčky mixujte aspoň dvě minuty, až vznikne hladký a napěněný krém. Alternativně můžete použít ponorný mixér, výsledek bude téměř stejně báječný.
Rozmixovanou napěněnou polévku rozlijte do talířů (vlastně misek) a okamžitě podávejte. Do polévky můžete dát krutónky.



Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.