1 střední cibule
60 g hladké mouky
1/2 l vývaru
3 sladkokyselé okurky
1 zakysaná smetana
sůl, pepř
citron nebo ocet (vinný)
Cibuli najemno nakrájíme, dáme na rozehřátý tuk orestovat, zasypeme hladkou moukou. Uděláme světlou zásmažku, zalijeme vývarem, povaříme 15 minut. Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vložíme do omáčky. Krátce povaříme, přidáme zakysanou smetanu. Pak omáčku podle chuti dosolíme, opepříme, případně osladíme nebo okyselíme. Někdy místo zakysané smetany používám smetanu ke šlehání.
Podáváme s vařeným hovězím masem a bramborem nebo knedlíkem.
Jako dítě jsem tuto omáčku neměla ráda.
Při vaření jsem čerpala ze vzpomínek, jak ji vařila babička a pomohla jsem si kuchařskou knihou M.J. Sandtnerové. Pochopila jsem proč jsem ji neměla ráda, babička s maminkou okurky neoloupaly a to mi vadilo.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Kuřecí špíz - závitky se slaninou
Kuřecí prsa - 500 g. sůl mletý černý pepř mletá sladká paprika slanina - 250 g (anglická) tuk Kuřecí prso rozřízneme na 2 nebo 3 plát...
-
4 plátky z plece nebo kýty sůl, pepř, drcený kmín& hladká mouka 1 cibule 2 dl bílého vína čerstvé nebo sušené houby 3 stroužky č...
-
4 kg přerostlých cuket (čisté váhy po vyčištění) 6 cibulí 1/2 l octa (žádná voda!) 1/2 kg cukru 5 dkg soli 2 lžíce kmínu Cuketu olou...
-
4 řízky z vepřové kýty nebo kotlety 150 g vepřového sádla worcester 1 cibule citronová šťáva 4 vejce uvařená natvrdo 250 g kečupu sůl, pepř ...


hned bych si dala.
OdpovědětVymazatTu už jsem dlouho neměla, díky za tip.
OdpovědětVymazatMěla jsem ji naposledy jako dítě. Vařila jsem ji poprvé a opravdu jsme si pochutnali.
Vymazattaké si omáčku dělám, ale já okurku nastrouhám, je taková jemnější, aspon se mi zdá... pěkný den
OdpovědětVymazatJá ji taky strouhám na jemném struhadle. Vůbec nevím jak je možný, že tam mám napsaný nakrájíme. Hned to opravím. Díky
Vymazat