pondělí 8. února 2016

Biftek z pravé svíčkové na medium

50 dkg pravé svíčkové
sůl
pepř
olivový olej

omáčka:
1 šalotka
100 ml bílého suchého vína
300 ml vývaru
1 lžíce másla

1 menší plechovka hrášku
5 dkg slaniny
1 menší stroužek česneku

Pravou svíčkovou odblaníme, osušíme utěrkou a nakrájíme na 2-3 cm silné plátky. Bifteky opatrně naklepeme rukou nebo hranou nože. Po naklepání biftek zase shrneme dohromady, potom osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Bifteky dáme na talíř a odložíme stranou nejméně na půl hodiny. Na bifteky není moc vhodná teflonová pánev. Litinovou nebo pánev se silným dnem rozehřejeme nasucho, potom nalijeme trošku oleje, na rozehřátý tuk vložíme bifteky a opékáme 3 minuty na každé straně, po této době se maso snadno odlepí od pánve. Opečená strana je sytě hnědá.
Opečené maso musí ještě chvíli odpočívat. Z pánve ho vyjmeme na ohřátou mísu a zakryjeme ji.
zatím si připravíme omáčku z výpeku. Z pánve, v níž jsme opékaly bifteky, opatrně slijeme většinu tuku. Na pánev dáme jemně nakrájenou šalotku, minutu až dvě opékáme a mícháme. Cibulka změkne a lehce zhnědne. Zalijeme vínem, promícháme aby se ode dna odlepily výpečky. Víno necháme skoro odpařit a potom přilijeme vývar, vaříme a necháme chvíli odpařovat. Ke konci vaření přilijeme do pánve šťávu, která se zatím uvolnila z odpočívajícího masa. Odstavíme a dochutíme solí a pepřem. Přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí. Přecedíme do omáčníku a můžeme podávat.
Jako přílohu můžeme podat hrášek na slanině.
Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme ji na pánev a až se vyškvaří tuk, dáme na něj okapaný sterilovaný hrášek, orestujeme, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, krátce společně opečeme a vypneme.
Podáváme s hranolky nebo pečenými bramborami.

2 komentáře:

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Venkovské kuře

  1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna 2 cibule nakrájené na půlměsíčky 2 mrkve nakrájené na kolečka nebo proužky 2 stroužky česneku sůl, pepř m...