sobota 5. srpna 2023

Mřížkový koláč s borůvkami

 
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 celé vejce
150 g másla (Hery)
50-100 ml smetany na šlehání
špetka soli
citronová kůra
1/2 prášku na pečení
čerstvé borůvky
3 lžíce krystalového cukru
tuk na vymazání plechu (remosky), polohrubá mouka

Plech (remosku) vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou.
Na vál dáme mouku, kypřící prášek, cukr moučka, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a promícháme. Do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme smetanu a přidáme změklé máslo. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň 30 minut v lednici odpočinout. 
Potom si těsto rozdělíme. 1/3 si odložíme vedle a zbývající 2/3 těsta rozválíme a vložíme na plech, nebo rukou vymačkáme tak, aby těsto pokrylo celé dno plechu a uděláme i malý okraj.
Na těsto rozprostřeme vrstvu borůvek a posypeme cukrem. Poté si pomoučníme vál a z 1/3 těsta vyválíme placku, ze které nakrájíme pruhy. Plátky naklademe na připravený plech s těstem a borůvkami do tvaru ozdobné mřížky na koláči. Nakonec potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 35 minut do zlatova. 


1 komentář:

  1. Tak ten vypadá nádherně. Navíc s těmi borůvkami to musí být velká dobrota :-) . Já jsem nikdy moc nepekla, ale od té doby, co mám v kuchyni kvalitní gastro vybavení z https://www.atfornax.cz/ , tak se nebojím pustit do složitějších receptů a ani toho pečení už se tolik nebojím. Manžel to oceňuje, protože ten nic jiného, než sladké nechce snídat :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Venkovské kuře

  1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna 2 cibule nakrájené na půlměsíčky 2 mrkve nakrájené na kolečka nebo proužky 2 stroužky česneku sůl, pepř m...