středa 31. října 2012

Kompot z dýně

2 kg očištěné dužiny dýně
600 g krystalového cukru
šťáva ze 4 citronů
šťáva z 1 pomeranče
malé štamprle octa
1/2 litru vody
Do sklenic 1-2 hřebíčky, kolečko pomeranče i s kůrou, kousek skořice.
Zralou dýni rozkrojíme, odstraníme měkký vnitřek s jádry a oloupeme. Nakrájíme proužky ty krájíme vroubkovaným nožem na kostičky nebo malé proužky a vložíme do kastrolu. Posypeme cukrem, nalijeme šťávu z citronů, pomeranče a frťana octa potom zalijeme vodou a promícháme. Zakryjeme poklicí a necháme stát do druhého dne. Dýně pustí trochu vody. Druhý den promícháme a plníme do čistých skleniček do kterých jsme na dno dali kolečko pomeranče a koření. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 85°C.

3 komentáře:

  1. Hezký blog, Alenko, občas kouknu, taky ráda vařím a pak to fotím. Pro inspiraci sobě a druhým.

    OdpovědětVymazat
  2. A tohle delal můj děda, pám Bůh mu dej lehkou zem. :) Ještě je tu mám - dýně a jsou skvělé i po letech. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky máš ráda recepty po babičce a dědovi? Já si ráda vařím dobroty, které jsem u babičky milovala. Jen si jich pamatuji málo.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Přehled receptů dle kategorií

Polévky (8) Vepřové maso (7) Drůbež (24) Zelenina (7) Přílohy (4) Hovězí maso (3) Králík ...