středa 31. října 2012

Kompot z dýně

2 kg očištěné dužiny dýně
600 g krystalového cukru
šťáva ze 4 citronů
šťáva z 1 pomeranče
malé štamprle octa
1/2 litru vody
Do sklenic 1-2 hřebíčky, kolečko pomeranče i s kůrou, kousek skořice.
Zralou dýni rozkrojíme, odstraníme měkký vnitřek s jádry a oloupeme. Nakrájíme proužky ty krájíme vroubkovaným nožem na kostičky nebo malé proužky a vložíme do kastrolu. Posypeme cukrem, nalijeme šťávu z citronů, pomeranče a frťana octa potom zalijeme vodou a promícháme. Zakryjeme poklicí a necháme stát do druhého dne. Dýně pustí trochu vody. Druhý den promícháme a plníme do čistých skleniček do kterých jsme na dno dali kolečko pomeranče a koření. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 85°C.

3 komentáře:

  1. Hezký blog, Alenko, občas kouknu, taky ráda vařím a pak to fotím. Pro inspiraci sobě a druhým.

    OdpovědětVymazat
  2. A tohle delal můj děda, pám Bůh mu dej lehkou zem. :) Ještě je tu mám - dýně a jsou skvělé i po letech. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky máš ráda recepty po babičce a dědovi? Já si ráda vařím dobroty, které jsem u babičky milovala. Jen si jich pamatuji málo.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Venkovské kuře

  1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna 2 cibule nakrájené na půlměsíčky 2 mrkve nakrájené na kolečka nebo proužky 2 stroužky česneku sůl, pepř m...