úterý 1. října 2013

Čalamáda ze zelených rajčat a zelí

1 kg zelených rajčat
1 kg hlávkového zelí
2 velké cibule
2 červené papriky
1 lžíce soli
1/3 l octa
1/2 šálku cukru
špetka saturejky nebo tymiánu
4 bobkové listy
5 zrnek pepře
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky hořčičného semene

Zelená, ale dorostlá rajčata nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme jádřince, vypláchneme a nakrájíme na nudličky. Zelí a cibuli nakrouháme, pokud nemáme struhadlo jemně nakrájíme. Přidáme lžíci soli, promícháme a necháme do druhého dne uležet. Druhý den slijeme ze směsi vodu. Do vody přidáme cukr, ocet a koření, 10 minut vaříme. Zeleninovou směs naplníme do sklenic a zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 15-20 minut při 90 až 100°C.

6 komentářů:

  1. Čalamáda vypadá báječně. Určitě to bude mňamka. Anny

    OdpovědětVymazat
  2. Čalamádu si pamatuju, děkávala ji maminka. Příští rok zkusím. letos jsem vařila kečup a uvažovala jsem, že sklidím zelená rajčata na čalamádu, ale zatím stačila chytnout plíseň a dost jich je součástí kompostu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím kolik té vody na nálev ?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Venkovské kuře

  1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna 2 cibule nakrájené na půlměsíčky 2 mrkve nakrájené na kolečka nebo proužky 2 stroužky česneku sůl, pepř m...