úterý 1. října 2013

Čalamáda ze zelených rajčat a zelí

1 kg zelených rajčat
1 kg hlávkového zelí
2 velké cibule
2 červené papriky
1 lžíce soli
1/3 l octa
1/2 šálku cukru
špetka saturejky nebo tymiánu
4 bobkové listy
5 zrnek pepře
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky hořčičného semene

Zelená, ale dorostlá rajčata nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme jádřince, vypláchneme a nakrájíme na nudličky. Zelí a cibuli nakrouháme, pokud nemáme struhadlo jemně nakrájíme. Přidáme lžíci soli, promícháme a necháme do druhého dne uležet. Druhý den slijeme ze směsi vodu. Do vody přidáme cukr, ocet a koření, 10 minut vaříme. Zeleninovou směs naplníme do sklenic a zalijeme teplým nálevem. Sterilujeme 15-20 minut při 90 až 100°C.

3 komentáře:

  1. Čalamáda vypadá báječně. Určitě to bude mňamka. Anny

    OdpovědětVymazat
  2. Čalamádu si pamatuju, děkávala ji maminka. Příští rok zkusím. letos jsem vařila kečup a uvažovala jsem, že sklidím zelená rajčata na čalamádu, ale zatím stačila chytnout plíseň a dost jich je součástí kompostu. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu na mém blogu. Budu moc ráda, když necháte vzkaz.

Přehled receptů dle kategorií

Polévky (10) Vepřové maso (7) Drůbež (26) Zeleninová jídla  (7) Přílohy (4) Hovězí maso (6) ...